joi, 5 mai 2011

Statiuni Litoral

Mamaia

http://www.sejururi.org/destinatii/mamaia.jpg
Mamaia este o statiune turistica de vara pe malul vestic al Marii Negre. Este situata în nordul orasului Constanta, România. Mamaia are putini locuitori premanenti, fiind însa suprapopulata pe parcursul verii.

Mamaia este o fâsie de pamânt între Marea Neagra si lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însa o latime de doar 300 m. Plaja foarte lunga, cu o latime de pâna la 250 m este acoperita cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se afla mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi si discoteci.

Principalele atractii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanta, parcul de distractii Aqua Magic si telegondola. Radio Vacanta este postul de radio al statiunii, care emite în fiecare an din mai pâna în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (româna, engleza, franceza, germana si rusa) în toate statiunile de pe coasta româneasca a Marii Negre. În fiecare an, în timpul verii, în aceasta statiune se desfasoara Festivalul muzicii usoare de la Mamaia.

Conditiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. În total statiunea poate caza 20 de mii de turisti simultan în peste 60 de hoteluri de pâna la 5 stele. Conditiile naturale sunt excelente: plaje întinse si pline de nisip, briza placuta si apa marii calda. Plaja este ideala începând cu mijlocul lui mai si terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depasesc 25 de grade Celsius. Apa este calda pâna spre sfârsitul toamnei.

Anual, în Mamaia se desfasoara la Teatrul de Vara Festivalul de Muzica Usoara Mamaia, împartit pe trei sectiuni: Interpretare, Creatie si Slagare. Între 27 si 28 mai 2004, în statiunea româneasca s-a desfasurat a XI-a reuniune a sefilor de stat si de guvern din tarile Europei Centrale.


Eforie Nord


http://www.sejururi.org/destinatii/eforie-nord.jpg 
Eforie Nord, a doua statiune ca marime, este o statiune cu regim balneoclimateric permanent. In partea de sud-vest se afla lacul Techirghiol cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului, astfel ca turismul recreativ se imbina cu cel balnear.

Statiunea este situata pe fasia litorala dintre lacul Techirghiol si Marea Neagra, intre Agigea la nord si Eforie Sud la sud, la circa 15 km de Constanta. In Eforie Nord se pate ajunge pe sosea: 15 km sud de Constanta pe DN39 (E 87) si 29 km nord de Mangalia, sau pe calea ferata: 14 km sud de Constanta pe linia Constanta-Mangalia, gara Eforie Nord.

Baza de tratament functioneaza pe tot timpul anului, spatiile de cazare fiind incalzite in perioada sezonului rece. Statiunea este recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatice, dermatologice ºi ale sistemului osos. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magneziana, hipotonica (mineralizare medie de 15,5g).Dispune de o infrastructura diversificata, baze de agrement, terenuri de sport, piscine cu accesorii pentru activitati nautice etc. Eforie Nord are posibilitati de cazare de aproximativ 3.300 paturi in hoteluri ºi vile, de categorii de 1 sau 3 stele.

Plaja statiunii atinge cam 3km lungime ºi latimi de 20-100m, marginita in partea de nord a statiunii de o faleza de peste 30 de metri. Intrarea in mare este lina in unele locuri cu nisip fin, alteori cu nisip ºi pietre mici, plaja fiind acoperita cu nisip.

Eforie Sud


http://www.sejururi.org/destinatii/eforie-sud.jpg 
Eforie Sud este o localitate in judetul Constanta, Dobrogea, Romania, parte si centru administrativ al orasului Eforie. inainte de primul razboi mondial localitatea s-a numit Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta, 1843-1916).

Localitatea Eforie Sud a fost infiintata de Ioan Movila, un boier din partile Moldovei, la 1899, atunci cand s-a pus piatra de temelie a hotelului Movila . La inceput statiunea a purtat numele de Baile Techirghiol-Movila, mai apoi Baile Movila sau Techirghiol-Movila. 

Costinesti


http://www.sejururi.org/destinatii/costinesti.jpg 
Teritoriul localitatii Costinesti se suprapune pe vechea vatra a unei mici colonii grecesti (emporion) numita Parthenopolis.
In evul mediu localitatea era cunoscuta sub denumirea de Mangeapunar.
In perioda 1840-1940 satul a fost populat de asa numitii germani dobrogeni si a purtat denumirea de Buffelbrunnen (Fântâna bivolului).
In anii 1960 apare pe harta sub denumirea de Libertatea.
Numele de Costinesti l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar si om politic la sfârsitul secolului al XIX-lea).

Principalele atractii sunt:
- discotecile in aer liber "Ring", "Tineretului", "Vox Maris"
- epava Evangelia
- Obeliscul
- microformele sapate in calcar
- taberele de studenti si yoga 

Neptun


http://www.sejururi.org/destinatii/neptun.jpg 
Neptun este una dintre cele mai elegante si mai luxoase statiuni de pe litoralul romanesc. Olimp, a carui constructie a fost terminata în 1972, reprezinta cartierul nordic al statiunii Neptun.

Statiunea Neptun se afla in extremitatea sud-estica a Romaniei, intr-o zona cu o vegetatie relativa bogata, padurea Comorova, pe tarmul Marii Negre, la 7 km nord de orasul Mangalia si la 38 kilometri de Constanta.

Printre posibilitatile de agrement se numara un cinema in aer liber, Teatrul de Vara, Bazarul Neptun, debarcaderul, terenurile polivalente de sport, doua terenuri de minigolf, un parc de distractii, facilitatile pentru sporturi nautice si un sat de vacanta. Restaurantele ofera o bogata varietate de preparate culinare autohtone, specialitati din peste si programe folclorice. Exista posibilitati diverse de practicare a sporturilor nautice pe mare sau pe lacul Neptun.

Punctul forte al statiunii il reprezinta plaja, La Steaguri, care este cea mai bine amenajata plaja de pe litoral. Plaja din Neptun este una din cele mai frumoase de pe litoral, cu nisip fin si intrare in mare lina cu fund nisipos.

Aici se pot trata boli reumatismale degenerative, inflamatorii si diartritice, stari posttraumatismale, boli ale sistemului nervos periferic, boli dermatologice, tulburari respiratorii si de alta natura. 

Jupiter


http://www.sejururi.org/destinatii/jupiter.jpg 
Jupiter este o statiune de mici dimensiuni, in apropierea lacului Tismana si a padurii Comorova. Plaja statiunii Jupiter este lunga de aproximativ 1 km si o continua pe cea din statiunea Neptun. Este fragmentata de numeroase golfulete si diguri transversale care dau un aspect dantelat acestei portiuni de litoral. Jupiter este o statiune noua, deschisa la inceputul anilor 1970. Statiunea Jupiter dispune de o baza de cazare de mare capacitate, majoritatea hotelurilor fiind de trei stele, amplasate perpendicular pe linia tarmului, cateva constructii fiind moderne. 

Mangalia


http://www.sejururi.org/destinatii/mangalia.jpg 
Mangalia este un municipiu din judetul Constanta, asezat aproape de extremitatea sudica a litoralului romanesc. Are o populatie de 40150 locuitori. Orasul Mangalia a fost declarat municipiu in anul 1995.

Principalele atractii turistice:
- Portul turistic
- Herghelia Mangalia
- Muzeul de arheologie Callatis
- Mormantul Crestin cu Psalmi
- Complexul funerar de la “Movila Documaci”
- Geamia “ ESMAHAN SULTAN"
- Edificiul Bizantin
- Lacul Mangalia
- Mormantul cu papirus
- Muzeul marinei
- Padurea Comorova
- Pestera Movile
- Pestera Limanu
- Biserica SF Mina
- Monumentul Eroilor
- Rezervatia Hagieni 

Cap Aurora

http://www.sejururi.org/destinatii/cap-aurora.jpg

Statiunea Cap Aurora are un farmec deosebit in cadrul statiunilor litoralului romanesc .

Cap Aurora are o pozitie particulara care ii confera un farmec unic pe litoralul romanesc.Este situata pe o peninsula cu aspect de promontoriu care iese in mare spectaculos in contrast cu nota dominanta a litoralului nostru de intindere neteda fara golfuri si peninsule.Acesta mica peninsula prezinta o faleza fragmentata in numeroase golfulete mici ,marginite de diguri de protectie, construite de pe vremea cand s-au facut si hotelurile. 

23 August


http://www.sejururi.org/destinatii/23-august.jpg 
23 August este o localitate momentan fara importanta turistica dar se pare ca in circa un an o mare companie multinationala va investii foarte mult in constructia unei intregi statiuni. Altfel este o localitate linistita cu putine posibilitati de cazare.
Localitatea 23 August este situata intre Tuzla (Eforie Sud) si Olimp cu acces din drumul national Constanta - Mangalia care o si traverseaza

Saturn


http://www.sejururi.org/destinatii/saturn.jpg 
Saturn este statiunea aflata in imediata vecinatate a orasului Mangalia, la 43 km de Constanta. La nord statiunea Saturn se invecineaza cu statiunea Venus. Pe langa posibilitatile de agrement, punctul forte al statiunii il reprezinta existenta izvoarelor mezotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica, utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si cele ale aparatului locomotor. 
Saturn este o statiune curata, vesela, cu o plaja foarte buna, iar tarifele practicate la cazare sunt printre cele mai mici. 
Plaja se intinde intre plaja din Mangalia si cea din Venus. Zona sudica a plajei (spre Mangalia) este dantelata de numeroase golfulete create artificial, cu acces in mare relativ lejer, dar cu latimi ale plajei mai mici. Partea dinspre nord (spre Venus) are o lungime de aproximativ 2 km si o latime de 100 – 150 metri. Pe toata lungimea plajei intrarea in apa este lina.

Venus


http://www.sejururi.org/destinatii/venus.jpg 
Venus, statiunea in care hotelurile, purtand aproape in totalitate nume de fete,sunt inconjurate de o mare de verdeata, caracteristica principala a acestei locatii de pe litoralul nostru. In statiune exista si posibilitatea de a face bai de namol pe malul Lacului Venus in cadru organizat .In rest statiunea este linistita si are suficiente posibilitati de agrement.
Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt la fel de numeroase ca si in celelalte statiuni: yachting, wind-surfing, canotaj, tenis, minigolf. Pentru pasionatii de hipism, in imediata apropiere se afla herghelia Mangalia. Ca si celelalte statiuni din constelatia litoralului romanesc, Venus beneficiaza de brizele marine, de stralucirea soarelui si de nisipul fin al plajelor, constituind un veritabil punct de atractie pentru turistii dornici de recreere.


Vama Veche


http://www.sejururi.org/destinatii/vama-veche.jpg 
Vama Veche, este localitate de frontiera, aici aflandu-se un important punct de trecere frontiera spre Bulgaria, Turcia, Grecia si alte destinatii din Orient sau Asia. O localitate mica, situata la cativa km sud de 2 Mai a devenit un loc foarte cautat datorita atmosferei de nonconformism si a preturilor reduse la cazare si masa. Cazarea se face in casele locuitorilor si intr-o multime de vile confortabile.
Plaja este relativ buna , are latimi care depasesc 200m pe alocuri si ca si la Costinesti un reper care da o nota originala orizontului nautic il reprezinta o veche epava aflata la cateva sute de metri de mal. 

Olimp


http://www.sejururi.org/destinatii/olimp.jpg 
Statiunea Olimp se afla la 7 km nord de orasul Mangalia, dar foarte aproape de statiunea Neptun, formand practic o singura statiune, Neptun-Olimp, pe tarmul Marii Negre. O statiune balneoclimaterica ce a intrat in circuitul turistic in 1972.
In trecut, aceasta staiune era foarte scumpa, considerata o statiune de lux ce se adresa oamenilor cu dare de mana. In prezent nu mai este asa populata si cei care vin aici sunt in cautare de liniste si relaxare. Pentru cei ce nu suporta galagia, zgomotul si doresc sa petreaca o vacanta linistita pe litoralul romanesc, le recomandam statiunea Olimp.
Plaja este ingusta, recuperata din mare prin crearea de golfuri artificiale, si are un nisip de cea mai buna calitate. Intrarea in mare este lina, apa avand o adancime redusa pe o distanta considerabila.
Fiind si o statiune balneoclimaterica, aici se pot trata: spondiloza, reumatismul, infectii, stari post traumatismale, paralizii si pareze, boli ginecologice, dereglari endocrine, boli dermatologice etc.

2 Mai


http://www.sejururi.org/destinatii/2-mai.jpg 
Este un sat situat pe malul marii, la sud de municipiul Mangalia si de lacul cu acelasi nume. Lacul Mangalia a fost initial liman fluvio-marin si s-a transformat intr-un golf prin taierea, in 1979, a cordonului de nisip ce il separa de mare. Are o suprafata de 260 ha si a fost separat in partea interioara in doua lacuri: Limanu si Hagieni. Satul a fost infiintat in 1887 de catre Mihail Kogalniceanu, prin aducerea catorva familii de rusi scopiti de la Bucuresti, Iasi si Galati.
La 3 km de 2 Mai se afla Vama Veche, localitate de frontiera, amplasata pe marginea unui larg golf maritim, cu plaja lata de 30-40 m si lunga de 300 m.

Sulina


http://www.sejururi.org/destinatii/sulina.jpg 
La capatul drumului de 2,860 km al Dunarii, de la muntii Padurea Neagra din Germania pana la tarmul romanesc al Marii Negre, se intinde un adevarat paradis al naturii. De-a lungul timpului aluviunile aduse de fluviu au largit Delta, transformand-o intr-o retea de lacuri si canale, plauri, paduri, pasuni si dune de nisip care acopera aproape 5.460 kmp. Aceasta uluitoare zona umeda adaposteste peste 300 de specii de pasari, nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crap si salau, iar cele peste 1150 de specii de plante acopera o mare varietate, de la lianele din padurile de stejari la nuferii de apa. De peste 5,000 de ani, mici comunitati umane au trait in armonie in natura, ocupandu-se cu pescuitul, cresterea vitelor si exploatarea stufului. Satele traversate de drumuri de apa, par a fi neatinse de timp. Vizitatorul poate explora acest univers al linistii in ambarcatiuni. Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat pe malul Dunarii, in apropierea locului unde aceasta se separa in cele trei brate ce formeaza Delta. Cel mai indepartat loc accesibil pe sosea, in inima Deltei este satul Dunavatu de Jos, unde veti gasi hotelul Egreta, locul ideal de plecare la pescuit, vanatoare sau pentru plimbari in natura.

Delta este un teritoriu special nu numai din punct de vedere geologic ci mai ales datorita faptului ca devine un punct de atractie pentru tot felul de vietuitoare. Aparitia deltei a hotarat locul de intalnire a pasarilor in migrarea lor anuala. Astfel, prin plasarea ei, Delta Dunarii a devenit un loc in care coexista pasari cu cele mai variate origini geografice, alcatuind in final un adevarat paradis ce populeaza aerul, apele si uscatul. Proportia ariabila dintre apa si uscat hotaraste care dintre specii vor predomina intr-un anumit an. Abundenta de hrana pe care delta o ofera pasarilor a determinat instalarea aici a unui numar mare de specii. Chiar pasarile cu adaptari la mediul terestru au populatii mai numeroase in delta decat in afara ei. In acest perimetru se intalnesc o multime de pasari unicat. In timp, s-a creat un echilibru cu totul original intre diversele specii de pasari si continua transformare a uscatului si apelor. Pasarile s-au adaptat capriciilor deltei desi unele au o biologie foarte diferita. Unele specii sunt doar in trecere prin delta, dar alaturi de celelalte formeaza un ecosistem ce trebuie astrat ca atare.

Delta este un adevarat refugiu avifaunistic a carui importanta a depasit demult granitele unei tari, ea intrand din 1996 in patrimoniul Unesco.Delta se desfasoara intre tarmul Marii Negre si bratele Dunarii Chilia, Sulina si Sf.Gheorghe), la granita dintre Romania si Ucraina,luand si complexul Sinoe. Incepand cu 1938 cand Consiliul de Ministri declara Padurea Letea rezervatie naturala si pana in 1991 cand Delta in intregime a fost inscrisa in patrimoniul Unesco, a trecut prin diverse stadii privind marimea rezervatiei. In prezent Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are 79.222 ha dintre care 103.000 ha maritime. Altitudinea variaza de la nivelul marii pana la 15m. Originile deltei se pierd in Era Glaciara "Wurm 3", cand partea de nord a podisului dobrogean s-a scufundat incet. In delta - aienjenis de vegetatie, canale si lacuri, doar 9% reprezinta sol permanent. Anual sute de tone de aluviuni sunt transportate in delta remodeland zona. Climatul este temperat-continental cu influente marine. Patrimoniul cultural este reprezentat de rutele comerciale de pe Dunare si de coloniile grecesti si romane de la Marea Neagra. In delta apar uneori si influente turce. Populatia numara aproximativ 14 mii de oameni, majoritatea rusi, lipoveni, distribuiti de-a lungul bratelor principale ale Dunarii. Turistii (in Tulcea sunt 40 de agentii de turism) se pot caza in cateva hoteluri de pe bratul Sulina si in cateva campinguri.


Gura Portitei


http://www.sejururi.org/destinatii/gura-portitei.jpg 
Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta.

Dupa aproape 300 de km pe sosea de la Bucuresti la Jurilovca, apoi cu vaporasul sau cu salupa rapida, traversand apele Golovitei, se ajunge la Gura Portitei. Bun venit! Aici esti in siguranta. Te afli pe teritoriul in care tentaculele tranzitiei nu te mai pot ajunge.

Societatea Piscicola Tour SRL Tulcea s-a implicat in construirea unui complex turistic de trei stele, amplasat la Gura Portitei, localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Botezat "Eden", satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul "Eden" a conservat farmecul si naturaletea pe care a avut-o de pe vremea cand primul El si prima Ea au calcat limba de nisip dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.

Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curenta. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curenta, toate acestea la standarde europene. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. Celebrele preparate de peste care au contribuit pe deplin la renumele acestor locuri, dar si delicioasele mancaruri ale bucatariei traditionale romanesti pot fi servite la restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei. Orice informatie despre frumusetile Deltei Dunarii sau despre petrecerea cat mai placuta a timpului liber, o puteti afla, fara mare bataie de cap, de la personalul calificat al complexului.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu