sâmbătă, 14 mai 2011

Statiuni Balneare

Baile Felix


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-felix.jpg 
Baile Felix este o statiune balneo-climaterica în judetul Bihor, Transilvania, România. Localitatea este administrata ca parte din comuna Sânmartin.
Baile Felix sunt foarte aproape de municipiul Oradea, situate la sudul acestuia. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din România, aflata la 8 km de Oradea, se situeaza pe locul doi ca numar de locuri de cazare din România, dupa litoralul Marii Negre.
Facilitatile existente aceasta statiune permite tratarea cu succes a reumatismului si afectiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalatii pentru proceduri ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetari cu parafina si alte operatiuni specifice tratamentelor balneare.
Statiunea Baile Felix permite si efectuarea unui turism de relaxare.
La ora actuala Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din România. Se afla doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade. Datorita continutului ridicat de saruri minerale medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai. Baile Felix prin reteaua de hoteluri ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de înot, stranduri în aer liber sau acoperite si aer curat.
Obiective turistice
- Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani).
- Strandul cu apa termala Apolo (1900).
- Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica, denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
- Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Huda Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia” are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri).
- Strandul Venus din Baile 1 Mai.
- Rezervatia de nuferi din Baile Felix 

Climatul cu ierni blânde si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase întinse, care da celor doua statiuni o atmosfera ideala în orice anotimp, facându-le propice pentru relaxare si tratament, astfel încât ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa geo-termala în aer liber. În Baile 1 Mai exista si cel mai vechi bazin cu valuri din România.


Buzias


http://www.sejururi.org/destinatii/buzias.jpg 
Prin potentialul sau balneoclimateric orasul Buzias se înscrie printre cele mai înzestrate statiuni din tara, prin valentele terapeutice deosebite ale apelor minerale si bioxidului de carbon natural, a bioclimei sedativ-indiferente deosebit de favorabila sanatatii datorita complexului de factori climaterici cu actiune biologico-terapeutica (asa-numitul climat de crutare). Concentratia de aeroioni negativi existenti mai ales în zona parcului statiunii este una dintre cele mai mari din tara.
Specificul medical al statiunii balneoclimaterice Buzias este de tratament al bolilor cardiovasculare – în principal, si al bolilor sistemului osos, renal, hepatic – în secundar. Se asigura proceduri complexe de tratament balnear, potentialul fiind de aproximativ 3000 de proceduri pe zi (bai cu apa minerala, mofete, fizioterapie, fitoterapie, acupunctura, gimnastica medicala, bai de soare, cura de teren etc.). Deasemenea exista un strand cu apa minerala.
Pentru turismul de recreere se pot dezvolta activitati specifice agroturismului ( atât în Buzias cât si in satele Bacova si Silagiu ), oferind turistilor trasee de drumetie în padure, în Dealul Silagiului ( la podgorie ), cules de plante medicinale din flora spontana, contact direct cu traditiile folclorice locale ( exista doua manifestari traditionale – ruga si kerwei-ul si o preocupare intensiva pentru recuperarea traditiei folclorice în cadrul Case de Cultura).


Calimanesti Caciulata


http://www.sejururi.org/destinatii/calimanesti-caciulata.jpg 
Legenda spune ca un cioban se spovedeste calugarilor manastirii Cozia spunându-le ca el s-a vindecat de "metehnele trupului" scaldându-se într-un lac din "câmpul lui Caliman". Crede ca acest lac are "puteri ceresti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat". Calugarii au verificat marturia ciobanului si au gasit chiar în jurul manastirii izvoare de unde "cura piatra pucioasa". Mesteri în a vindeca diferite "metehne ale trupului" construiesc pe lânga manastire o "bolnita" (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin sa se trateze.
Frumusetea locurilor este aceea care-i determina pe marii potentati ai începutului de secol XX sa-si construiasca splendide vile în stil elvetian, un sanatoriu si cazinouri (cladirea actualei biblioteci si unul pe insula Ostrov) pentru petrecerea vacantelor într-un peisaj încântator a Vaii Oltului, plina de verdeata si de aerul curat al muntilor.
În anul 1912, pe insula Ostrov, unica insula a râului Olt locuibila, de fapt unica insula a unui râu interior din România , în cadrul mirific al unei paduri seculare de brad se construieste un cazinou în partea de sud la locul numit la Vâltoare. În acest loc de-a lungul timpului au avut loc întreceri sportive ale înotatorilor locali. Deasemeni a fost amenajata o popicarie si o scena, locul prezentarii unor spectacole artistice. Insula a atras viligiaturistii nu numai prin prezenta cazinoului, padurii seculare si susurului cristalin al apelor batrânului Alutus. Insula a fost si este locul Schitului Ostrov, ctitorie a lui Neagoe Basarab.


Baile Herculane


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-herculane.jpg 
Statiune balneoclimaterica de interes general, permanenta, situata la distanta de 19 km de orasul Orsova. Altitudine 150-160 m. Statiune milenara mentionata sub denumirea "Ad aquas Herculi sacras ad Median" Factori naturali: climat de depresiune intramontana, cu influente submediteraneene, sedativ-indiferent; ape minerale izotermale si hipertermale(38-60 grade Celsius), slab radioactive, hipotone, cu diferite compozitii chimice:sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
Posibilitati de tratament: aerohelioterapie, bai termale, în bazin descoperit, bai termale sulfuroase si sarate,în vane si bazine acoperite; buvete pentru cura interna cu ape minerale, instalatii de hidrotermoterapie (si sauna), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cura de teren.
Localizare
Situata pe Valea Cernei, la 5 km de principala artera rutiera ce leaga vestul tarii de Bucuresti - D.N. 6 (E70) si calea ferata internationala Bucuresti - Timisoara - Moravita, statiunea este accesibila si pe calea fluviala a Dunarii, fie dinspre est: Sulina - Galati - Drobeta Turnu Severin - Orsova, fie dinspre vest: Viena - Budapesta - Belgrad - Orsova. Aeroporturile cele mai apropiate se afla la Caransebes si Timisoara (aeroport international).


Sovata


http://www.sejururi.org/destinatii/sovata.jpg 
Statiune cu sezon permanent, Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine statiune balneara. Este înconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720 m), Bechis (1.079 m), Dealul Mic si Muntele de Sare, fiind acoperita cu paduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni.
Statiunea are o clima subalpina, cu veri racoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) si ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,6°C, iar media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.
Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare - de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza în functie de acumularea caldurii solare în apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din râulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze între 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adâncimea de 1 m si 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Statiunea este indicata pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).


Baile Tusnad


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-tusnad.jpg 
În cheile Oltului, la o altitudine de 650m, la poalele muntilor acoperiti cu brazi se afla Orasul Baile Tusnad. Localitatea situata în partea sudica a Depresiunii Ciucului, între muntii Harghita si Bodoc, este cea mai mica statiune balneara din tara, fiind cunoscuta pâna astazi ca “Mica Elvetie”.
Statiunea cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale si mofete este recomandat pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare si a sistemului nervos. Exista 44 izvoare naturale si foraje din care în prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale, din care patru (Izv. Stanescu, Apor, Ileana si Mikes) pentru cura externa. Prin cura interna se pot trata afectiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice si neuro endocrine. Prin cura externa baile sunt recomandate în afectiuni cardiovasculare, tulburari circulare, reumatice si nevroza astenica sau de suprasolicitare, bolile ale aparatului locomotor.
Statiunea dispune de baza de tratament, unde se efectueaza bai carbogazoase calde, aplicatii cu parafina, hidroterapii si fizioterapii, gimnastica medicala, electroterapie. Complexul este dotat cu 40 de vane si poate cura 800 de pacienti pe zi. Bazinul în aer liber este alimentat de apele Izvorului Bailor.


Vatra Dornei


http://www.sejururi.org/destinatii/vatra-dornei.jpg 
Statiunea Vatra Dornei detine o bogata traditie în tratarea unor boli cu ajutorul apelor minerale. Apele minerale din statiune cât si cele din Bazinul Dornelor constituie "materia prima" pentru mii de proceduri care se efectueaza în modernele baze de tratament.
Factori naturali:
Apele minerale carbogazoase, hipotone, atermale, bicarbonatate sodice, calcice si feruginoase
Mofete naturale de sonda cu mare puritate si concentratie de CO2 
Namolul de turba din Tinovul Mare Poiana Stampei caracterizat ca turba oligotrofa slab mineralizata, bine descompusa cu continut mare de coloizi organici si acizi humici 
Ape minerale sulfuroase din zona Iacobeni 


Paraul Rece


http://www.sejururi.org/destinatii/paraul-rece.jpg 
Paraul Rece este o localitate in judetul Brasov, Transilvania, Romania. Statiune climaterica de interes general, situata la 960 m altitudine, Paraul Rece este pozitionata la confluenta dintre Rasnoava si Paraul Mic, fiind localitate componenta a orasului Predeal. Statiunea Paraul Rece este legata de Predeal printr-o sosea modernizata, lunga de 8 km. Este localitate componenta a orasului Predeal, numita si "statiunea elevilor si studentilor". Beneficiind de un cadru natural pitoresc, statiunea este excelenta, in anotimpul rece, pentru schi, dispunand de aer curat, soare si lumina in tot timpul anului. 
Exista multe oportunitati de explorare a zonei si organizare de excursii si drumetii in orice sezon. Posibile destinatii sunt: Sinaia, Castelul Peles, Cota 1400, Rasnov , Poiana Brasov, Brasov, Prejmer, Harman, Sighisoara, Fagaras, Bran, Moeciu, Fundata, Pestera, Cabana Trei Brazi este la ½ ora de mers cu piciorul, iar Poiana Brasov se afla la 5 ore de mers (traseu foarte greu).


Techirghiol


http://www.sejururi.org/destinatii/techirghiol.jpg 
Oras aflat in extremitatea de sud-est a Romaniei (jud. Constanta), situat pe malul lacului Techirghiol (12 km patrati, adancime de 10-15 m), la 16 km de orasul Constanta, aproape de Marea Neagra (3 km) . Are o populatie de peste 7.000 locuitori. Orasul este faimos prin lacul cu acelasi nume, Sanatoriul Balnear si Manastirea Sfanta Maria.
Lacul Techirghiol este renumit pentru apa sa sarata (grad de mineralizare: 86gr/litru) si pentru namolul sapropelic cu efecte extraordinare in tratamentul bolilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, lombara si dorsala, coxartroza, gonartroza, artroza mainilor si picioarelor, lumbago cronic), al bolilor reumatismale inflamatorii (dureri ale articulatiilor survenite dupa un reumatism articular acut sau dupa infectii , spondilita reumatoida, poliartrita reumatoida), al bolilor reumatismale diartritice (tendinita, tendomiozita, periartrita scapulohumerala, paniculoza, fibriloza), al simptomelor posttraumatismale (dupa operatii pe muschi, tendoane, articulatii si oase, dupa entorse, luxatii si fracturi, dupa o operatie recenta de hernie de disc lombara), al bolilor sistemului nervos periferic si central (paralizie cauzata de un traumatism, polineuropatii dupa o faza acuta, sechele ale poliomielitei, sechele tarzii ale paraparezei si semiparezei), al bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate secundara, sechele ale tuberculozei genitale, 2-3 ani dupa recuperare), al bolilor pielii (dermatoze solzoase, keratodermatita ihtioza incipienta, eczema cronica, urticare), al bolilor aparatului respirator (traheobronsita, bronsita cronica), al bolilor cardiovasculare (boala lui Raynaud, acrocianoza, eritromelalgia, varice incipient, urmari ale flebitei, ulcer varicoz), al bolilor endocrine (hipotiroidie benigna si mixedema, hipoovarianism prepubertal) si alte boli. Statiunea dispune de cinci baze de tratament, un sanatoriu balnear pentru adulti si un altul pentru copiii cu deficiente motorii (cu regim permanent), un sanatoriu pentru copiii cu afectiuni reumatismale si rahitism, si o baza de tratament in aer liber pentru sedinte de aerohelioterapie, impachetari cu namol rece prelevat din lac, urmate de bai in lac. Tratamentul consta in bai calde in cada sau bazin cu apa sarata pompata din lac , impachetari cu namol sapropelic cald, inhalatii, electroterapie si hidroterapie


Borsec


http://www.sejururi.org/destinatii/borsec.jpg 

Borsec este un oras situat in nord-estul Romaniei (judetul Harghita), in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, la o altitudine de 900 m, la 120 km de Piatra Neamt, 28 km de Toplita, 130 km de Tg.Mures, 91 km de Bicaz, 125 km de Miercurea Ciuc si 186 km de Brasov.
O veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continand calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international - medalia Targului International de la Viena (1873), medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).
Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie etc.
La Borsec exista instalatii pentru bai fierbinti in cada sau bazine acoperite cu ape minerale carbonate, izvoare de ape minerale pentru cura interna, aparatura pentru electroterapie si hidroterapie, instalatii pentru bai cu ierburi, impachetari cu parafina, sali de gimnastica. Statiunea ofera largi posibilitati de petrecere a timpului liber (carari de munte neumblate, terenuri de sport, sali de cinema, piste de schi si sanius etc.).
In Borsec exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala, avand compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile, cele mai importante calitativ si ca debit fiind izvoarele 1 si 2. Prin compozitia lor, apele minerale au efecte curative asupra afectiunilor aparatului digestiv (stomac, intestine, cai biliare), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic. In 1803 cetateanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecandu-se de o boala considerata incurabila. Reintorcandu-se la Viena, ii propune unei rude sa faca comert cu apa minerala de la Borsec, pentru care sa arendeze Borsecul (un mic catun la acea vreme) de la comunele Lazarea si Ditrau, proprietarele Borsecului. 



Baile Homorod


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-homorod.jpg 
Baile Homorod este o localitate balneara, aflata la 18 km de Odorheiu Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc si la 6 km de Vlahita, de care apartine din punct de vedere administrativ

Dispune de bai de interes local de apa minerala, cu mai multe izvoare de apa minerala (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves). Caracteristica comuna a apelor acestor izvoare este continutul bogat in minerale (Li, Mn, Br. J). Sunt utilizate atat in scopuri curative, cat si ca apa de baut. Dupa unele dovezi indirecte se presupune ca apa acestor izvoare a fost folosita si in timpul ocupatiei romane.
Obiective turistice:
- Ruinele Foldvar se afla pe Laz, in apropierea vechiului drum roman, fiind descrise prima data de catre Taglas Gabor. S-a constatat ca sunt urmele unui castellum roman de 36x36 metri. La numai 200 metri sud-vest de acesta se afla alte ruine de fortificatii romane, de 23x15 metri, datand probabil din secolul al II-lea. Cele doua ruine sunt declarate rezervatii arheologice conform registrului monumentelor judetului Harghita din 1992.
- Partia de schi de la Baile Homorod este excelenta, dar altitudinea destul de joasa nu favorizeaza un sezon de schi prea lung.
- La intrarea in Baile Homorod, pe partea stanga a soselei, se afla o bisericuta construita in anul 1765 de Contele Lazar Janos, ca recunostinta pentru ca s-a vindecat de reumatism datorita efectelor terapeutice ale acestei asezari. La intrare se gaseste o sculptura din lemn reprezentand un calugar. 



Targu Ocna


http://www.sejururi.org/destinatii/targu-ocna.jpg 

Turismul de tratament balnear - este favorizat de existenta factorilor naturali de cura, a bazei de tratament din Complexul Balnear Magura si amenajarile pentru tratament realizate de catre societatea Salina Targu Ocna la nivelul orizontului IX. Factori naturali balneoterapeutici:
- izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii;
- mediul de salina (Salina Targu Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (in principal astm, bronsita cronica)
- bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.
La baza pantei Dealului Magura apar la zi, de-a lungul unui aliniament, sapte izvoare de ape minerale, ale caror captari au fost amenajate si utilizate de peste 100 de ani (anul 1888). Amenajarile exterioare, realizate din lemn, sunt acoperite, au aspect de chioscuri, iar apele curg liber pe conducte de plastic, in buvete. Sunt afisate la vedere compozitia mineralogica a apelor si recomandarile terapeutice. Analizele realizate de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie - INRMFB au aratat ca acestea au continuturi cuprinse intre 4,139 -12,793 g/I si prezinta interes terapeutic pentru cura interna si externa, dupa cum sunt prezentate in tabelul urmator. Indicatiile terapeutice ale izvoarelor* 






Sarata Monteoru


http://www.sejururi.org/destinatii/sarata-monteoru.jpg 
Sarata-Monteoru este o statiune balneologica din judetul Buzau, situata la cca 20 km nord-vest de orasul Buzau. Are circa 1000 de locuitori. Este plasata intr-o zona colinara, acoperita de o vegetatie bogata si la adapost de vanturi. Climatul sau este continental, cu veri calde si insorite, fara curenti de aer iar precipitatiile si nebulozitatea sunt reduse. 
Factorii terapeutici naturali sunt reprezentati de izvoare cu ape minerale sarate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totala de 188-513 la mie, namolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, climatul de crutare. Rezultate remarcabile sunt obtinute in special la tratarea afectiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, posttraumatice), afectiunilor ginecologice, gastrointestinale si hepato-biliare.


Durau


http://www.sejururi.org/destinatii/durau.jpg 

Statiunea Durau este situata in judetul Neamt, la o altitudine de 780-800 metri, intr-o poiana insorita la poalele Muntilor Ceahlau, la 6 km sud-vest de comuna Ceahlau, la 9 km vest de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe raul Bicaz si la 60 km nord-vest de municipiul Piatra Neamt.
Climatul este subalpin, cu un aer ozonat de o mare puritate. Temperatura medie, in ianuarie, este de -4 grade Celsius, depunerea medie a stratului de zapada este de 50 cm si dureaza din decembrie pana in martie.
Statiunea Durau este recomandata pentru odihna si tratament al nevrozelor astenice, a starilor de slabiciune, a anemiei, pentru refacerea dupa eforturi psihice sau intelectuale. Dintre factorii naturali amintim aerul curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura.


Baile 1 Mai


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-1-mai.jpg 
Atractia statiunii Baile 1 Mai, a carui sistem de cazare poate fi incadrat atat la turism rural cat si la agroturism, este in principal apa calda (32 de grade celsius) care este folosita atat in bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cat si in cele doua stranduri. Strandul "Venus" cu o capacitate foarte mare, de cateva mii de locuri si cu multe bazine din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri. "Strandul cu valuri" cu o capacitate mai mica de locuri dar care are o atractie deosebita datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin.

In ambele stranduri veti putea gasi chioscuri si terase bine aprovizionate cu produse culinare proaspete, produse de patiserie, inghetata si o gama foarte variata de sucuri, racoritoare si bere de toate felurile. Tot in statiunea noastra veti putea vedea "Lacul cu nuferi" unde creste o floare unica in Romania, este protejata prin lege si considerata o rezervatie naturala. Aceasta floare nu a fost initial in lacul nostru si se presupune ca semintele au fost aduse aici de pasarile calatoare, cu multi ani in urma si s-au dezvoltat datorita apei termale. Floarea de nufar este originara din apele Nilului. La o distanta de 2 Km, statiunea Baile Felix poate fi vizitata atat pe jos cat si cu masina. Statiunea "Baile Felix" are un strand,"Apollo" cu apa termala, la o temperatura de 40 grade, dispune de un bazin acoperit si doua bazine in aer liber. Acest strand este deschis si in sezonul de iarna. In centrul statiuni Baile 1 Mai, hotelul "Ceres" are baza de tratament proprie, un numar mare de camere si o piscina cu apa termala. Statiunea "Baile 1 mai" nu este o localitate de tranzit, este o localitate laterala din drumul national. In statiune veti gasi mai multe pensiuni primitoare cu un aspect si un confort deosebit. Aici vom incerca sa va aratam cateva dintre ele la pagina "Cazare". Cele doua sate Haieu si Rontau sunt situate de o parte si de alta a statiunii, cu toate ca nu este o delimitare intre "Baile 1 Mai" si sat. Haieu, aici veti putea gasi locuri de cazare la persoane fizice cu un pret mai redus. Pentru cei care prefera seri mai romantice avem si campinguri unde sunt amenajate locuri pentru foc si unde se pot pregati preparate culinare specifice. Fiecare pensiune sau persoana fizica are pagina separata pentru detalii si numerele de telefon pentru contact. Deoarece consideram ca pozele pot vorbi mai mult despre noi decat cuvintele vom incerca sa va descriem prin imagini fiecare dintre acestea. Rezervarea se face direct la pensiunea sau locatia aleasa, telefonic sau prin e-mail. Turistii care doresc sa participe la slujbele religioase in zilele de sarbatoare si de duminica pot merge la oricare din bisericile din zona. Avem 2 Biserici Ortodoxe in sat Haieu si Rontau, o Biserica Greco Catolica si una Romano Catolica situata in centrul Bailor 1 Mai. Pentru detalii despre biserici accesati link-ul "Biserici" din meniu.




Baile Olanesti


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-olanesti.jpg 
Orasul este relativ nou, aici neaflandu-se terme romane sau altceva care sa duca la concluzia ca este o asezare veche (nu acelasi lucru se poate spune de localitatea acum componenta, Olanesti - sat). Se afla asezat pe valea Tisei (cunoscuta mai mult sub denumirea de raul Olanesti) afluent al Oltului, inconjurat de muntii Gerea, Folca si Caprareata din Carpatii Meridionali al caror inaltimi se pierd in dealuri impadurite. Aceasta face ca iernile sa fie blande si verile racoroase.
Vechimea orasului se indentifica cu existenta descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai. De aici si numele de Baile Olanesti.
Aceste izvoare binefacatoare au dus la constructia in anii 1950 a unei baze de tratament pentru ocupantii sovietici si nomenclatura comunista, cunoscuta ca "Vila 1 Mai". Ulterior, dupa 1970 din nu se stie ce ratiuni s-au admis si alti turisti, totusi destul de selectionati, familii de activisti comunisti in general. Intrarea a fost pazita de trupele de securitate pana la 1989. Dupa 1989 a fost data M.Ap.N.-lui un timp, dupa care a devenit sectie a spitalului „Elias” din Bucuresti.
Dar omul a biruit in final prin dorinta sa pentru mai bine, pentru mai frumos. Izvoarele au fost dezgropate si reamenajate, s-a marit baza de tratament prin constructia unui mare complex hotelier cu baza de tratament, „Parangul”, care a putut asigura cazarea unui mare numar de turisti. Au urmat constructia si a altor hoteluri; chiar si in momentul de fata sunt in constructie noi locatii.




Baile Govora


http://www.sejururi.org/destinatii/baile-govora.jpg 

Orasul Govora e situat in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, la o altitudine de 360-380 m, 20 km SW de municipiul Ramnicu Valcea (resedinta judetului Valcea).
Climatul este cel continental moderat cu mici influente mediteraniene: veri racoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 19°C) si ierni placute (temperatura medie in ianuarie este de -3°C). Precipitatii sunt moderate (800 mm anual).
Govora este o statiune de importanta nationala deschisa in toate anotimpurile renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate inca din 1866. Namolul mineral este extras din localitate si namolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.
Statiunea este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc.), bolilor degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze) si a bolilor reumatice articulare (tendonite, periatrite scapulohumerale), ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele dupa poliomelite etc.) si a unor disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare). Complexele balneologice moderne sunt utilitate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, aplicatii cu namol cald, pneumoterapii, electroterapii, chinototerapii, tratamente cu produse apicole. Exista si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu