joi, 10 martie 2011

Los Angeles(L.A)



Los Angeles, cunoscut ca L.A. ori în mod colocvial [the] „City of Angels” (Orașul Îngerilor), este cel mai mare oraș din statul California și al doilea ca mărime a populației din Statele Unite, fiind întrecut doar de New York City.
În 1781 spaniolii au întemeiat un oraș în zona vestică a Statelor Unite, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles. Dominația spaniolă a încetat în 1821, însă Statele Unite au preluat controlul orașului 30 de ani mai târziu. Apariția căilor ferate, precum și celebra "Goană după aur" a adus în aceste ținuturi foarte mulți emigranți. Stabilirea după 1913 aici a marilor studiouri cinematografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, cea ce va aduce acestui oraș numele de țara făgăduinței.
Orașul este denumit familiar L.A. (pronunție, el ei) de către locuitorii săi și are o climă sub-tropicală extrem de blândă. Extinderea enormă a zonei urbane a făcut din Los Angeles orașul cu cea mai mare arie de întindere din Statele Unite. Economia orașului se bazează pe o diversificare foarte mare a industriei. De fapt, statul California reprezintă o putere economică clasificată la nivel mondial de state pe locul 7, iar economia orașului Los Angeles contribuie semnificativ la cea a Californiei.
Los Angeles a fost încorporat ca municipalitate în ziua de 4 aprilie 1850 — doar cinci luni înaintea acceptării Californiei ca cel de-al treizeci și unulea stat al Uniunii, la 9 septembrie 1850. Los Angeles este capitala comitatului omonim, Los Angeles County. Conform estimării făcute de Biroul recensământului SUA în 2005, orașul avea o populație de aproximativ 3,8 milioane de locuitori, fiind centrul economic și cultural al unei zone metropolitane extinse, cunoscută ca Los Angeles–Long Beach–Santa Ana, cu o populație totală de peste 12,9 milioane de oameni.[3]
Los Angeles este unul dintre cele mai importante centre culturale, științifice, educaționale, tehnologice și comerciale ale lumii. A fost gazda a două ediții a Jocurilor Olimpice, în 1932 și 1984. L.A. este gazda a numeroase instituții de renume mondial într-o multitudine de domenii profesionale și culturale. În mod special, orașul Los Angeles este liderul mondial al producerii și difuzării mijloacelor de divertisment accesibile tuturora, filme, programe de televiziune și înregistrări de muzică.
Los Angeles este unul dintre cele mai cosmopolite locuri ale lumii. Oameni de pretutindeni au fost constant atrași de calitatea sa de oraș deosebit, vremea sa extrem de blândă, poziționarea sa geografică de-a lungul a ceea ce se numește geografic Pacific Rim Gateway, stilul de viață vibrant, energia ce pare a se degaja de pretutindeni și de speranța realizării visului american (American Dream).



Urbanism
Orașul este împărțit în mai multe cartiere. Există, de asemenea, mai multe orașe independente în jurul Los Angeles, dar acestea sunt grupate cu orașul Los Angeles.În general, orașul este împărțit în următoarele cartiere: Downtown Los Angeles, Eastside și nord-estul Los Angeles, de Sud Los Angeles (încă adesea colocvial referita la South Central de localnici), zona portuară,Greater Hollywood, Wilshire, Westside și San Fernando Valleys și Crescenta.Unele comunități bine-cunoscute în Los Angeles includ West Adams, Watts, Leimert Park, Baldwin Hills, Venice Beach, Downtown Financial District, Los Feliz, Silver Lake, la Hollywood, Koreatown, Westwood și zonele mai bogate din Bel Air, Benedict Canyon , Hollywood Hills, Hancock Park, Pacific Palisades, Century City, și Brentwood.






















2 comentarii: