miercuri, 30 martie 2011

Recife de corali

Marea bariera de corali

Marea bariera de corali include peste 2900 recifuri in jurul a 950 insule, intinzandu-se pe 2300 km de-a lungul costei Queensland, la est de Australia, fiind una din minunile naturale ale lumii si cel mai mare ecosistem. Aceasta adaposteste peste 1500 specii de pesti, peste 350 specii de corali duri si o treime din coralii moi ai lumii. Peste 2 milioane de turisti vin anual sa viziteze recifurile de corali, aducand un profit imens economiei Australiei.Reciful poate fi socotit cel mai mare organism viu de pe Pamant. El e alcatuit din numeroase colonii de corali. Recifurile de corali se numara printre cele mai primitive si vechi forme de viata, fiind pe Pamant de cel putin 500 milioane de ani. Un recif de corali ia nastere dintr-un substrat de mineral dur, numit carbonat de calciu, care se depune pe fundul marii. Datorita biodiversitatii, apelor limpezi si calde, pentru australieni, Marea Bariera de Corali constituie a opta minune a lumii. Pe Pamant se disting trei tipuri de recife de corali, iar aceste formatiuni vii nu pot trai decat la cel mult 30 de metri adancime. Primele colonii se formeaza in apropiere de tarm, dar odata ce nivelul apelor creste sau se adanceste fundul oceanului, se dezvolta noi colonii peste scheletul coralilor morti. Aceste formatiuni vii sunt amenintate de schimbarea climatica, iar 50% din recifele de corali de pe glob sufera deja.



http://interferente.ro/images/stories/descopera/geografie/corali/2/marea%20bariera%20de%20corali3.jpg


http://interferente.ro/images/stories/descopera/geografie/corali/3/marea%20bariera%20de%20corali8.jpg


http://www.dreamdestinations.ro/wp-content/uploads/2009/06/marea-bariera-de-corali-2.jpg

http://www.timpul.md/uploads/modules/news/833/cif_de_corali_sudul_marii_rosii_safaga_egipt.jpg

Marea Rosie

Marea Rosie, cea mai nordica mare tropicala a lumii, are circa 1900 km lungime si o latime de 300 km, avand o adancime maxima de 2500 m.  Marea are o suprafata de circa 450.000 km si reprezinta mediul de viata a numeroase specii de nevertebrate si a peste 200 de specii de corali. Temperaturile la suprafata apei raman relativ constante 21-25 C pana la o adancime de circa 200 m. Marea Rosie are o salinitate mai mare decat media planetara, acest lucru se datoreaza unei rate de evaporare mai mare, lipsa unor cursuri de apa dulce care sa se verse in mare si rata scazuta a precipitatiilor. Numele marii nu indica culoarea apei, care nu este rosie. Poate proveni de la exploziile sezoniere ale cyanobacteriei Trichodesmium erythraeum, de culoare rosie, in apropiere de suprafata apei. O alta sursa ar putea fi muntii bogati in minerale de culoare rosie aflati in apropiere, care poarta numele de "harei edom".


http://www.superegipt.ro/wp-content/uploads/2010/08/Diving_Marea_Rosie.jpg

Marea Caraibelor

Marea Caraibelor (Marea Antilelor) este o mare tropicala situata la extremitatea vestica a Oceanului Atlantic, marginita la vest si sud de America Centrala si de America de Sud. La nord si est este marginita de lantul de insule Antile, si comunica cu Golful Mexic prin stramtoarea Yucatan. Regiunea ocupata de mare, impreauna cu insulele aflate in aceasta si zonele de coasta invecinate sunt cunoscute sub denumirea de Caraibe. Are o adancime medie de 2491 m si cea maxima fiind de 7238 m.  Reciful de corali poate fi format din sute de specii diferite de corali. Exista trei tipuri de corali: coralii duri (SPS-small polyp stony), coralii moi (soft corals) si o combinatie intre cei duri si cei moi (LPS - large polyp stony). Coralii se prezinta in multe forme si dimensiuni, fiecare coral fiind compus din mici polipi individuali. In coralii moi toti polipii stau impreuna si intrega structura arata ca un evantai, iar la coralii duri fiecare polip se retrage intr-o cupa formata din carbonat de calciu. Aceste cupe se cimenteaza in timp formand coralul. Reciful se formeaza cand sute de corali cresc unul langa altul formand o colonie. Ce face polipul asa de unic este modul cu care captureaza planktonul, facand parte din dieta coralului. Unii corali sunt capabili sa creasca si pana la 15 cm intr-un an, in timp ce coralii creier pot creste considerabil mai lent, de obicei 0,5-1 cm pe an. In timp ce unii corali mor, cei noi cresc si se inmultesc pe vechile structuri moarte, rezultand o structura noua, ca si Marea Bariera de Corali din Australia care are o varsta de milioane de ani. Temperatura media anuala nu scade sub 20 C. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu