REGN:PLANTAE
INCRENGATURA:MAGNOLIOPHYTA
CLASA:MAGNOLIOPSIDA
ORDIN:ROSALES
FAMILIE:ROSACEAE
GEN:PRUNUS
SPECIE:PRUNUS AVIUM
Ciresul crestea în stare salbatica în Asia occidentala. A fost adus în Europa înca din antichitate, gratie romanului Lucullus.
Indicatii
Acest fruct carnos pare sa fi fost oferit de Natura doar pentru placerea pulpei sale zemoase. Insa din analize rezulta ca cireasa are o puternica actiune detoxifianta si depurativa care o recomanda reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, artriticilor, celor cu litiaze renale si biliare.
Tinând o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva. Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se începe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfârsitul celei de-a treia saptamâni la 500 g. De la doza de 300 g, se împarte cantitatea în trei prize pâna la prânz, si nu se mai consuma nici un alt aliment.
în timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Prânzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate.
în timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Prânzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate.
Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada în care se manânca doar cirese; aceasta cura se poate relua în fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa între doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pâna la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma în mai multe prize în timpul zilei.
Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama întotdeauna, la începerea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de înteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie.Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil.
Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, având si o functie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentatiei intestinale.
Foarte bogat în potasiu, acest fruct este un excelent diuretic.
Ciresele au un continut bogat în provitamina A, care creste acuitatea vizuala si întretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).
începând cu vârsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o îmbatrânire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari.
Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici.
Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii si artriticii trebuie sa îl consume. Sucul de cirese îndeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor.
Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate în bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei.
Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, într-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
Gripa: se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese într-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze înca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea în patru reprize pe zi.Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii si artriticii trebuie sa îl consume. Sucul de cirese îndeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor.
Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate în bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei.
Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, într-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
Colici nefritice: se fierb 50 g de cozi de cirese într-un litru de apa. Se bea o ceasca înainte de fiecare masa.
Uz extern
Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mâna de cirese curatate de sâmburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va întins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute.PIERSICILE
Sarace in calorii, aceste fucte pot fi consumate la discretie chiar si de catre persoane care tin la silueta sau doresc sa slabeasca. Sunt energizante, hidrateaza excelent (87% din continut este apa), stimuleaza apetitul si secretia sucurilor gastrice si au proprietati diuretice, laxative. Daca vrei sa-ti reglezi activitatea ficatului si a intestinelor, mananca 3-4 piersici dimineata, in loc de micul dejun, cateva zile la rand. Fibrele continute de aceste fructe sunt foarte bine tolerate de sistemul digestiv, de aceea sunt recomandate chiar si copiilor de varsta foarte mica. Consumul regulat de piersici ii ajuta si pe cei care sufera de litiaza urinara, reumatism, guta. Gratie substantelor pe care le contin, au darul de a proteja celula nervoasa si de a mentine echilibrul sistemului nervos, fiind recomandate in nevroze. Intareste imunitatea Un fruct de marime medie, consumat cu coaja, poate acoperi aproape trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C. Pe langa aceasta, piersicile mai contin si cantitati deloc neglijabile de provitamina A, vitaminele B3, B5, E, fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu. Sunt bogate in fitonutrienti, antioxidanti si carotenoide, deci ajuta la reducerea riscului de aparitia a unor boli grave precum cancerul, maladiile cardiovasculare, artrita, unele afectiuni oculare. Antioxidantii contracareaza efectele negative ale radicalilor liberi, impiedica distrugerea prematura a celulelor si tesuturilor si intaresc imunitatea. Piersicile pot fi consumate si sub forma de suc, deoarece sucul pastreaza toate calitatile fructului, inclusiv proprietatile sale laxative. Pentru a obtine un efect mai eficient si mai rapid, sucul se bea chiar inainte de masa Ceai contra infectiilor parazitare Ceaiul din frunze de piersic este util in tratarea infectiilor parazitare intestinale, are actiune calmanta, antispastica si slab purgativa. Infuzia se prepara din 30 g de frunze la 500 ml apa clocotita, se acopera vasul, se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o ceasca de trei ori pe zi, dupa mesele principale. Cura de piersici antirid16-22 ani Cura trebuie sa fie asociata cu o dieta saraca in condimente si elemente foarte fierbinti. Se recomanda alimentele consistente, insa in cantitati foarte mici. Se mananca zilnic 150-200 g de piersici, de preferat in prima parte a zilei, inainte de masa de pranz. Consumul de lichide este, de asemenea, foarte important in prima parte a zilei si nu trebuie sa fie sub 1 litru de apa intre orele trezirii de dimineata si masa de pranz. 23-36 de ani Este nevoie de o alimentatie bazata pe alimente ce contin foarte multi aminoacizi absorbabili, adica proteine animale, mai ales din supe bine fierte. Absorbtia aminoacizilor esentiali antreneaza si absorbtia principiilor active din pulpa de piersica, cu efect asupra regenerarii tenului. O cura ideala cu pulpa de peirsica impune consumul a 1-1,5 l supa concentrata de vita sau pui pe zi si 150-250 g piersici intre micul dejun si masa de pranz (cu minimum o ora inainte de dejun). Imediat dupa cina se recomanda 70-80 g pulpa de piersica, urmata de consumul a 100-150 ml apa rece. Atentie! O cura antirid eficienta trebuie sa fie asociata obligatoriu cu un consum mai redus de cafea si bauturi cofeinizate care scad semnificativ absorbtia principiilor active. 37-51 de ani Si in cazul acestei categorii de varsta, alimentatia favorabila curei antirid cu piersici trebuie sa respecte cateva principii. Micul dejun sa fie rece, servit la 15-20 minute dupa trezire (nici mai devreme, nici mai tarziu!) si sa contina numai alimente putin condimentate, foarte putin sarate si foarte putin aromate. Consumul de lichide sa nu fie restrictionat absolut deloc in prima jumatate a zilei, pe principiul "bea cand vrei, cat vrei si cat potii, iar lichidele sa fie de preferat apa obisnuita sau plata si putine bauturi foarte dulci sau foarte aromate. La pranz se poate consuma orice, in afara de prajeli, ulei sau alte grasimi. Cina trebuie sa fie putin voluminoasa, de preferat uscata, fara ciorbe, supe sau sosuri. Se consuma 200-250 g piersici, intre dejun si cina. 52-69 de ani Cura de piersici va fi eficienta daca alimentatia este bazata mai mult pe vegetale verzi si legume, dimineata si la masa de seara. Se recomanda ca la dejun sa se consume obligatoriu carne de vita sau pui, in supe sau ciorbe concentrate, fierbinti. Se recomanda cate 150 g pulpa de piersici dupa fiecare masa si 100 ml suc de piersici natural cu o ora inainte de culcare. Cercetarile biochimistilor au aratat ca in pulpa piersicii exista numeroase substante care pot regenera tesutul pielii, fructul fiind folosit in cure atat pentru intretinerea sanatatii glandulare, cat si pentru prevenirea si eliminarea ridarii. Substantele active din piersici nu actioneaza direct asupra tenului, ci asupra secretiei unor hormoni ai creierului de tip serotonine, care cresc eficienta controlului nervos asupra proceselor care se petrec la nivelul pielii. Cercetatorii estimeaza ca un consum zilnic de 300-350 g pulpa de piersica, timp de 45 de zile, poate scadea viteza proceselor de ridare cu 55-65%. Cura antirid este insa eficienta numai in anumite conditii de respectare a unor aspecte ale dietei si de atitudine comportamentala, in functie de varsta.
REGN:PLANTAE
INCRENGATURA:MAGNOLIOPHYTA
CLASA:MAGNOLIOPSIDA
ORDIN:ROSALES
FAMILIE:ROSACEAE
SUBFAMILIE:PRUNOIDEAE
GEN:PRUNUS
SPECIE: PRUNUS PERSICA
CAPSUNELE O MINUNE TERAPEUTICA
Sunt racoritoare si dulci, proaspete si usoare, numai bune pentru zilele toride de vara, si pentru sanatatea ta.Aceste fructe sunt bogate in vitamine si minerale, au putine calorii, sunt dulci in mod natural si sunt foarte usor de preparat. Sunt foarte bogate in antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi din organismul tau. Capsunele sunt, de asemenea, un luptator redutabil impotriva atacurilor cerebrale, infarcturilor si bolii Alzheimer. O portie de capsune (aproximativ 200 de grame) are un aport de 210 mg de potasiu, un mineral care diminueaza riscul de atac de cord sau de atac cerebral. Capsunele contin, de asemenea, si acid folic - un ingredient esential in producerea celulelor rosii din sange. Capsunele ar putea fi vandute si sub numele de complex de vitamine, daca te gandesti ca ele contin vitamine si minerale precum B2, B5, B6, C, E si K, fier, sodiu, calciu, potasiu, siliciu si, in cantitati mai mici - magneziu, fosfor, sulf, iod, brom si acid salicilic. Au o actiune benefica asupra ficatului, ajutand, datorita vitaminei K, la insuficienta hepatica si disfunctiile biliare. Capsunele mai sunt indicate in afectiuni renale, ateroscleroza, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun. Acest fruct favorizeaza eliminarea acidului uric, fiind un ajutor pretios in tratarea reumatismului si gutei.
EXCELENTE IN ALIMENTATIE SI NU NUMAI
Capsunele sunt sarace in calorii: 100g de capsune au doar 32 de calorii si asigura aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Spala-le doar inainte sa le consumi, cu codite cu tot. Abia apoi le poti indeparta, altfel vei pierde multe vitamine si minerale prin procesul de spalare. Cu toate ca aceste fructe pot fi incluse intr-o multitudine de salate, aperitive si deserturi, pentru a obtine toate beneficiile din ele, cel mai bine este sa le mananci crude. De asemenea, poti profita si de proprietatile antirid ale capsunelor. Striveste cateva capsune si fa-ti o masca pe care o asezi pe fata curata. Las-o sa actioneze cat mai mult timp posibil, dupa care inlatur-o cu apa minerala. Vei obtine un ten luminos si mai odihnit!
320 DE CALORII ARE UN KILOGRAM DE CAPSUNE
90% APA CONTIN ACESTE FRUCTE, DAR SI MULTE VITAMINE SI MINERALECapsunele sunt sarace in calorii: 100g de capsune au doar 32 de calorii si asigura aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Spala-le doar inainte sa le consumi, cu codite cu tot. Abia apoi le poti indeparta, altfel vei pierde multe vitamine si minerale prin procesul de spalare. Cu toate ca aceste fructe pot fi incluse intr-o multitudine de salate, aperitive si deserturi, pentru a obtine toate beneficiile din ele, cel mai bine este sa le mananci crude. De asemenea, poti profita si de proprietatile antirid ale capsunelor. Striveste cateva capsune si fa-ti o masca pe care o asezi pe fata curata. Las-o sa actioneze cat mai mult timp posibil, dupa care inlatur-o cu apa minerala. Vei obtine un ten luminos si mai odihnit!
320 DE CALORII ARE UN KILOGRAM DE CAPSUNE
90% APA CONTIN ACESTE FRUCTE, DAR SI MULTE VITAMINE SI MINERALE
BANANELE
REGN:PLANTAE
INCRENGATURA:MAGNOLIOPHYTA
CLASA:LILIOPSIDA
ORDIN:ZINGIBERALES
FAMILIE:MUSACEAE
GEN: MUSA
DESCRIERE
Banana este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume. Este delicioasa, nu are samburi si poate fi gasita in orice sezon. Coaja sa groasa este o excelenta protectie impotriva bacteriilor si a contaminarii.VALOARE NUTRITIVA
Banana este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de calorii fiind bogata in elemente solide, iar continutul de apa este scazut. O banana mare poate oferi mai mult de 100 calorii. Contine o cantitate mare de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de energie.
Valorile pentru 100 g de fruct:
Proteine 1.2%
Minerale 0.8%
Fibre 0.4%
Carbohidrati 7.2%
Continut 70.1%
Grasimi 0.3%
Calciu 85 mg
Fosfor 50 mg
Fier 0.6 mg
Vitamina C 8 mg
Banana constitue aproape o dieta echilibrata in combinatie cu laptele. Contine multe proteine, care au trei dintre cei mai importanti amino-acizi. Banana in combinatie cu laptele ofera toti nutrientii necesari corpului.BENEFICII NATURALE SI PROPRIETATI CURATIVE
Banana este cunoscuta ca oferind o digestie sanatoasa si creeaza un sentiment de intinerire. Bananele ajuta la retinerea calciului, fosforului si azotului.
DEREGLARI INTESTINALE
Banana este folosita ca hrana dietetica impotriva dereglarilor intestinale datorita formulei sale usoare. Este singurul fruct care se poate manca crud fara a determina aparitia ulcerului cronic. Ea neutralizeaza supra aciditatea a sucurilor gastrice. Banana este usor de digerat si un laxativ usor, indepartand simptomele acute si incepand procesul de insanatosire.
UTILIZARI MEDICINALE ALE BANANEI
Anemie - bogate in fier, bananele stimuleaza producerea de hemoglobine din sange, ajutand astfel in cazurile de anemie.Presiunea arteriala - acest fruct tropical este foarte bogat in potasiu, dar cu un continut scazut de sare, este perfect pentru cei ce au probleme cu presiunea arteriala. Oamenii de stiinta din SUA merg pana la a afirma ca banana reduce riscul de crestere a presiunii arteriale si infarct. Creste capacitatea de concentrare - cercetarile au aratat ca 200 de elevi dintr-o scoala din Marea Britanie care mancau cate o banana de 3 ori pe zi, la mesele principale, au obtinut rezultate mai bune la examene; motivul ar fi cantitateamare de potasiu din banana.
Constipatie - aliment bogat in fibre, banana ajuta la reluarea activitatii normale a intestinelor.
Depresia - conform unui studiu recent asupra persoanelor ce sufera de depresie, majoritatea au afirmat ca se simt mai bine dupa ce mananca o banana; acest lucru se intampla deoarece banana contine trytophan, un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina, substanta despre care se stie ca duce la relaxare, la imbunatatirea starii afective, etc.
Muscaturile de tantari - inainte sa fugiti la prima farmacie dupa o crema impotriva muscaturilor de tantari, incercati sa frecati locul afectat cu partea interioara a coajei de banana; este un remediu foarte bun, care reduce iritatia si umflarea.
Calmeaza nervii - fiind bogate in vitamina B, bananele ajuta la calmarea sistemului nervos.
Ati stat peste noapte la servici? Stresul de la locul de munca duce la ingerarea unor cantitati mari de ciocolata si alte produse pe baza de ciocolata. Pentru a evita senzatia de foame cauzata de stres, e bine sa controlam nivelul de zahar din sange prin consumarea unor alimente care sa includa carbohidrati, cum sunt bananele.
Fumatul - bananele ii ajuta si pe cei care doresc sa se lase de fumat, prin nivelurile mari de vitamina C, A1, B6, B12 pe care le contin, precum si datorita magneziului si potasiului; acestea ajuta corpul sa se refaca dupa efectele lipsei de nicotina.
Stres - potasiul este o substanta minerala vitala, care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si mentine constanta cantitatea de apa din corp. Cand suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade - poate fi adus la normal cu o masa de banane.
Infarct - conform revistei The New England Journal of Medicine, cine mananca banane in mod regulat isi reduce riscul de infarct cu pana la 40%.
Controleaza temperatura - multe culturi vad banana ca fiind un fruct racoritor care poate scadea atat temperatura fizica cat si cea emotionala a gravidelor.
Ulcer - banana este folosita in dietele pentru regularizarea traficului intestinal deoarece are o textura fina si moale. Este singurul fruct care poate fi mancat crud fara a face rau celor suferinzi de ulcer. De asemenea, banana neutralizeaza aciditatea crescuta si reduce iritatiile, captusind peretii stomacului.
Tratarea negilor - cei care se trateaza numai pe cale naturala, spun ca trebuie sa puneti pe neg partea interioara a unei coji de banana si sa legati cu un plasture.
Banana este un leac bun impotriva mahmurelii, mai ales daca e mancata sub forma unui milkshake indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahar din sange, in timp ce laptele calmeaza si hidrateaza organismul.
KIWI
In ultimul timp oamenii sunt din ce in ce mai interesati de alimentatie si de rolul acesteia pentru sanatatea lor. Toate dietele sanatoase prescriu consumarea fructelor, legumelor si cerealelor, problema este insa ca nu toate fructele sunt perfecte din punctul de vedere al nutrientilor continuti; majoritatea au numai vitamina A sau C si ofera energie din zahar sau fibre. Kiwi contine si aceste vitamine, desigur, dar ofera mult mai multe beneficii decat celelalte fructe.
Kiwi si substantele nutritive
Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substante nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi contine mai multa vitamina C decat o portocala.
Kiwi contine o gama larga de substante nutritive:
- luteina, o substanta care este apreciata din ce in ce mai mult pentru eficacitatea ei in reducerea riscului de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, dupa porumb, fructul cu cea mai bogata sursa de luteina.
- kiwi contine toate tipurile de fibra care protejeaza impotriva bolilor de inima, a diabetului, cancerului, etc.
- cuprul este un mineral cu rol vital in procesul de crestere a copiilor pentru ca ajuta la intarirea oaselor, la dezvoltarea creierului si la construitea sistemului imunitar.
- kiwi contine mai mult potasiu decat bananele; potasiul ajuta la functionarea eficienta a inimii si are un rol semnificant in controlul presiunii arteriale.
- alte minerale si substante: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu.
Nu uitati ca semintele de kiwi sunt cele care incorporeaza toti nutrientii - proteine, vitamine, minerale.
Kiwi si cancerul
O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sunt cauzate de o varietate de factori ce tin de dieta. Conform studiilor realizate de Asociatia Americana de Cancer, oamenii care mananca mai multe fructe si legume care contin antioxidanti au risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu continut de antioxidanti s-au dovedit a nu avea nici un efect in prevenirea cancerului.
Antioxidantii cum sunt vitamina C, E, seleniul, etc. se gasesc din abundenta in fructe si legume. Specialistii spun ca daca mancam cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne imbolavi de diferite forme de cancer.
Din punctul de vedere al antioxidantilor prezenti, kiwi se alfa pe locul trei, dupa portocale si struguri.
Pastrarea fructelor kiwi
Daca fructul este copt si moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se pastra mai mult. Umezeala este importanta pentru kiwi; daca nu consumati fructul imediat e recomandabil sa il pastrati intr-o punga de plastic.
Kiwi nu se altereaza cam 2-3 saptamani de cand il cumparati, sau mai mult, daca il tineti la rece si izolat. Kiwi NU se aseaza alaturi de alte fructe sau legume. Se tine departe de surse de caldura si nu in lumina directa a razelor de soare.
Consumarea fructului
Desi majoritatea oamenilor prefera sa cojeasca bine kiwi inainte de a-l manca, aceasta operatie nu este neaparat necesara. Este destul sa racaiti usor coaja maro, pentru ca in stratul de sub ea se afla cea mai mare cantitate de vitamina C. Daca preferati sa feliati kiwi, trebuie sa stiti ca, faca aciditatea fructului are un rol important in pastrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza caldurii, uscarii sau oxidarii. Prin urmare, este recomandat sa il consumati imediat dupa taiere; odata taiat, nu trebuie lasat la aer liber.
PORTOCALELE
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Valorile pentru 100 g de fruct:
Apa 87.6%
Proteine 0.7%
Grasimi 0.2%
Minerale 0.3%
Fibre 0.3%
Carbohidrati 10.9%
Calciu 26 mg
Fosfor 20 mg
Fier 0.3 mg
Vitamina C 30 mg
- este un aliment excelent in toate tipurile de febra cand puterea digestiva a corpului este serios impiedicata. El da energie, creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la revenirea mai rapida a pacientului.
- - Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Ofera liniste organelor digestive si suplimenteaza nutritia intr-o forma de asimilare mult mai usoara
- - este benefica in tratarea constipatiei. Daca mananci una sau doua portocale inainte de culcare si mai mananci din nou si dimineata este o cale excelenta de a stimula actiunea intestinelor. Influenta stimulatoare generala a sucului de portocale exercita o activitate peristalica si ajuta la prevenirea acumularii de reziduri in colon, care duc la putrefactie si auto-intoxicare.
- - fiind o excelenta sursa de calciu si vitamina C, este recomandat in bolile oaselor si a dintilor
- - este considerat a fi un aliment excelent pentru copii care nu sunt hraniti cu lapte. Acesta previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere. Acest suc mai poate fi dat, avand rezultate bune, si bebelusilor cu o varsta mai mare a caror dezvoltare normala este insatisfacatoare
- - Sucul de portocale, indulcit cu miere, este foarte bun pentru bolile de inima. De exemplu se foloseste in caz de infarct, perioada in care se recomanda numai consumarea de lichid.
LAMAIA UN AJUTOR DE NADEJDE
Este cunoscut faptul ca atunci cand suntem raciti, gripati avem neaparata nevoie de ceai cu lamaie sau doar lamaie, asta pentru ca acest fruct ne ajuta prin mai multe mecanisme sa ne aparam si sa invingem mai repede raceala : are efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lamaie au proprietatea de a scadea febra.
Mai este cunoscut faptul ca vitamina C, adusa in organism printr-un aport crescut de citrice, ajuta la scaderea riscului de cancer de colon , la scaderea aciditatii gastrice si mentinerea unui tonus intestinal crescut (imbunatatind astfel digestia).
Consumul citricelor este indicat de asemenea in afectiunile renale. In primul rand lamaia are un rol diuretic, permitand astfel curatarea frecventa a cailor renale si a vezicii urinare, ceea ce scade semnificativ riscul de infectie urinara. Desi nu ne-am fi asteptat, lamaia ajuta la scaderea aciditatii renale deoarece acidul citric se transforma in sare, contracarand mediul acid de la nivel renal si scazand astfel riscul de litiaza renala.
Ca si efecte in infrumusetare, putem cita urmatoarele : ajuta la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice si cresterea tonusului vascular, iar produsele dermatologice pe baza de lamaie au efecte de curatare a pielii si parului, efecte astringente si tonifiante.Confera stralucire tenului si ajuta la calmarea iritatiilor. Lamaia are, de asemenea, un important rol anti-matreata, asa ca puteti folosi cu incredere produse de ingrijire a parului pe baza de lamaie si va veti bucura de efectele lor.
Una dintre cele mai mediatizate actiuni ale vitaminei C in ultima vreme este efectul antiimbatranire. Acest efect este realizat prin acidul citric, care in organism este transformat in citrati (saruri ale acidului citric), capatand rol de sistem-tampon (asemanator bicarbonatului) in organism si ajutand la alcalinizarea ph-ului ( paradoxal la prima vedere - un acid ajuta la alcalinizarea ph-ului), in acest fel asigurandu-se un echilibru la nivelul intregului organism si o buna functionare a celulelor.Mentinerea unui ph optim ajuta la pastrarea unui echilibru ionic si hidric intre membrana celulara si spatiul interstitial, permitand celulei sa-si exercite functiile optim si sa-si pastreze structura si calitatea pentru o perioada mai lunga de timp. Pe langa acest efect, lamaia contine antioxidanti, care actioneaza asupra membranei celulare, mentinand celulele viabile si nepermitandu-le sa imbatraneasca.
EFECTE PENTRU O SILUETA PERFECTA
Motivul pentru care lamaia ar trebui sa fie apreciata si consumata cu perseverenta ar fi efectul ei in prevenirea si combaterea obezitatii. Principala modalitate prin care se realizeaza acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular, efect prezent la nivelul intregului organism. Din acest motiv lamaia a fost inclusa ca element de baza sau adjuvant in multe diete si ocupa un rol important printre recomandarile nutritionistilor.
Un pahar de apa calda in care am stors sucul de la o lamaie, consumat dimineata inainte de masa, ajuta la intensificarea activitatii tubului digestiv si la inceperea arderilor celulare, punand astfel organismul la treaba cu mult inainte ca noi sa ne fi inceput activitatea zilnica. Apa calda poate fi inlocuita cu ceai negru sau verde, realizandu-se astfel un efect benefic in plus, deoarece lamaia potenteaza efectele antioxidante ale ceaiului. Un studiu american a demonstrat ca adaugarea sucului de lamaie in ceaiul verde imbunatateste cu 80% efectele catecinei (principalul antioxidant din ceai). Catecina, ajutata de lamaie , isi realizeaza efectul prin neutralizarea radicalilor liberi, scazand astfel stresul oxidativ.
Una dintre cele mai apreciate diete este dieta cu lamai, care nu este deloc dificila, permitand chiar un rasfat culinar in asociere cu un consum adecvat de lamai. Aceasta dieta se bazeaza pe efectul antilipemiant al lamailor cat si pe cel diuretic. Pe parcursul dietei nu sunt interzise alimente, putandu-se manca orice, cu conditia sa fie un regim echilibrat, fara excese cantitative sau calitative. Regula este ca la fiecare masa sa fie prezenta lamaia. Aceasta cura nu se bazeaza pe infometare, fiind recomandate mese in cantitate suficienta, la ore fixe, bazate pe principii de alimentatie sanatoasa, mese din care sa avem grija sa excludem grasimile saturate, dulciurile rafinate si, in general, toate alimentele despre care stim ca sunt dusmani ai sanatatii si aducatoare de toxine si obezitate. Mesele trebuie completate de ingestia unei cantitati importante de apa si, bineinteles, de cantitatea corespunzatoare de suc de lamaie. Pe langa o alimentatie sanatoasa si lamai suficiente trebuie sa mai adaugam si putin sport, activitatea fizica ajutand la pierderea suplimentara de calorii si modelarea armonioasa a corpului.
Consumul de lamai creste progresiv. Durata dietei este de 16 zile, in prima zi se consuma sucul de la o lamaie, in a doua zi de la doua si tot asa pana in ziua sapte cand am ajuns la sapte lamai, apoi facem pauza de doua zile, dupa care o luam in sens invers pana cand ajungem din nou la o lamaie. Sucul de lamaie poate fi consumat doar cu adaos de apa sau in combinatie cu ceai sau intr-o limonada speciala (aceasta se prepara prin adaugarea la un pahar de apa plata a 2 linguri de suc de lamaie, putina scortisoara si putina boia iute).
Aceasta dieta ne ajuta nu numai sa scadem in greutate, ci si sa realizam un proces de detoxifiere a organismului si, de ce nu, sa punem bazele unui stil de viata sanatos, pentru ca numai asa ne putem pastra o silueta de invidiat, o forma fizica excelenta si, nu in ultimul rand, sanatatea.
Sper ca am reusit sa realizez o pledoarie reusita in favoarea acestui reprezentant defavorizat al citricelor si sper ca, cel putin de acum incolo, lamaile sa faca parte din programul culinar zilnic al fiecaruia si efectele favorabile cu siguranta nu vor intarzia sa apara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu